teisipäev, 5. märts 2013

Noorte suhtluskoolitus oli täis üllatusi

Neljapäeva, 28. veebruari õhtupoolikul ei pidanud 7 noort vanuses 13-24 eluaastat paljuks seada oma sammud Roosna-Alliku mõisa roosasse saali, kus toimus noortele mõeldud suhtluskoolitus, mille läbiviijaks oli psühhoterapeut Inga Saarepuu. Koolitusel osalemise põhjuseid oli mitmeid: sooviti minna enesekindlalt tööintervjuule, õppida midagi uut ning olla avatud suhtleja.
 

Koolituse käigus selgus, et suhtlemine on üks meie igapäevaelu tähis osa. Igaüks meist vajab kedagi, kellega jagada oma rõõme ja muresid. Suhtlemisel peab kehakeel olema avatud ning tuleb oma vestluspartneriga saavutada silmside. Suhtlemisel number üks oled Sa ise. Kui kontakt endaga on hea, oled enesekindel ja avatud. Kui mingi osa Sinust on varjatud, siis seda vähem soovid Sa seda endast välja näidata ja tõmbud endasse. Avatud suhtlemine on loomulik, kuid see vajab toetust. Iga uue asja õppimine on seotud riskimisega. Iga arvamus on oluline. Konflikti ei tasu vältida, aga sellel ei tohi lasta pikalt keeda. Need on vaid vähesed suhtluskoolitusel välja toodud mõtted, mis pikemalt kõrvu kumisema jäid.

Inga sõnul jäi ta kogu koolitusega väga rahule. Oli ääretult tore õhtu ja hea koos olla, avastasime üheskoos nii palju uusi asju ning seeläbi ka õppisime. Ootused Ingal kindlasti olid, aga ta ei keskendunud mingisugusele konkreetsele ootusele. Tema sõnade kohaselt oleks see seganud kohaneda grupi ning grupi vajadustega. Rõõmustav oli kuulda, et meie noortest moodustunud grupp ületas kõik tema ootused! Inimesed olid rõõmsad ja avatud ning tore oli näha sära nende silmis. 



Koolituse käigus ei toimunud vaid kuiv teoreetilise osa, vaid erinevaid suhtlusolukordi ning oma isikliku ruumi tunnetamise harjutusi tehti ka praktiliselt läbi. Inga märkas, et koolituse käigus hakkas mingil hetkel grupp poolduma, sest vanusevahe tegi oma töö. Sellest hoolimata sai aga tempo ühtlustatud ning igaühe vajadustele vastu tuldud. Käsitlemisele tulid teemad nagu kes ma olen?; miks ma siin olen?; mida ma vajan?; suhtlemise alustõed; emotsioonid; "viisakas" käitumine; ebaviisakas käitumine ning sõprus ja armastus. 

Koolitusel osalenud noorte sõnul õppisid nad antud protsessis tundma nii teisi, iseennast kui ka suhtlemise põhireegleid: ole julge, enesekindel, avatud ning loomulik. Lühidalt kokkuvõttes, et olla hea suhtleja, ole Sina ise!

Loodame koostööd Ingaga jätkata ning luua üheskoos veelgi põnevamaid ning põletavamaid koolitusteemasid, mis noortele huvi võiks pakkuda. Kui Sul on mõni mõte, küsimus või ettepanek, siis võta julgelt ühendust!

Pildil katsetab koolitaja Inga osalejate isikliku ruumi suurust.

Tähtis arusaam, milleni me koolituse lõpuks jõudsime: "Meie süda vajab armastust, sest see muudab meid teotahtelisteks, rõõmsateks ning enesekindlateks ja mis peamine, ÕNNELIKEKS!"



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar